Tips om gas en licht (prijzen en levering) te vergelijken

Sinds de energiemarkt in 2004 is geliberaliseerd – hetgeen wil zeggen dat het aan de consument is om te kiezen met welk energiebedrijf hij in zee gaat – zijn er veel spelers op de energiemarkt. Het aanbod is groot en het kan af en toe lastig zijn om door de bomen het bos te zien als het om het meest gunstige aanbod van gas en licht. Naast de grote spelers op de energiemarkt zijn er tal van kleinere aanbieders die zich op een bepaalde manier weten te onderscheiden, hetzij door hun werkwijze, hetzij door het feit dat zij zich hebben gericht op het aanbieden van alternatieve vormen van energie, zoals groene energie. Al moet wel gezegd worden dan ook groene energie steeds meer ingeburgerd raakt en de concurrentie met de meer traditionele energielevering volledig lijkt te zijn aangegaan. Maar hoe maak je nu een goede keuze tussen al die aanbiedingen? Kortom, wat is de beste manier om alle aanbiedingen rondom gas en licht met elkaar te vergelijken? Hieronder een aantal praktische adviezen om het vergelijken en de uiteindelijke keuze iets te vergemakkelijken.

Tip 1. Zorg dat je weet waar je op moet letten

Het eerste advies is om je vooraf te verdiepen in waar je op moet letten. Een van de dingen die handig is om te weten, is hoe de energierekening is opgebouwd en waar je wat voor betaalt. Als je weet wat je variabele kosten zijn en wat je vaste kosten zijn en zodra je weet wat je gemiddelde verbruik is, kun je met die gegevens kijken of je bij een andere leverancier misschien goedkoper uit bent. Als uit je oude jaarafrekeningen bijvoorbeeld blijkt dat je meer elektriciteit verbruikt en maar weinig gas, dan kun je op zoek gaan naar een nieuwe leverancier die misschien wel een duurdere gasprijs hanteert, maar waar je qua elektriciteit misschien een korting kan krijgen.

Tip 2. Weet wat je wilt

Maak vooraf een bewuste keuze: ga je voor groene energie of ga je voor het meest goedkope alternatief. Je voorkeuren kunnen namelijk een verschil maken in de keuzes die je maakt om partijen met elkaar te vergelijken. Het heeft weinig zin om de goedkoopste leverancier af te zetten tegen de leverancier die het groenst is. De prijsverschillen zullen namelijk altijd een vertekend beeld opleveren. Wil je echt milieubewust omgaan met energie? Dan verdient het de aanbeveling om je eens te verdiepen in de mogelijkheden om zonnepanelen te plaatsen op je woning. Je wekt dan als het ware je eigen energie op en je krijgt korting op je eigen energierekening.

Tip 3. Kies voor een onafhankelijke vergelijkingssite

Net zoals er tal van aanbieders zijn op de energiemarkt, zijn er inmiddels ook tal van vergelijkingssites die de verschillende aanbiedingen met elkaar vergelijken. Wees kritisch en kies voor een site die zo onafhankelijk mogelijk de verschillende aanbieders tegen elkaar afzet. Alleen dan krijg je een objectief beeld en weet je wat echt wat voor jou het beste aanbod is.

Bespaar op energiekosten? Let ook eens op energieaanbiedingen

Er zijn vele mogelijkheden om te besparen op de kosten van gas en elektriciteit. De welbekende reclame luidde niet voor niets ‘trek eens wat warmers aan’, om te voorkomen dat er te veel gestookt werd, waardoor de kosten voor energie omhoog knalden. Een andere vorm van energiebesparing is het laten plaatsen van zonnepanelen. Het nadeel van dit soort panelen, die het licht van de zon omzetten in elektriciteit, dat via een ‘omvormer’ vervolgens weer op het elektriciteitsnetwerk wordt geplaatst, is dat de initiële kosten om de panelen te plaatsen, vaak fors zijn. Het vergt een stevige investering, die binnen gemiddeld tien jaar in de meeste gevallen wel weer wordt terugverdiend, maar dat weerhoudt toch veel mensen om de panelen te laten plaatsen. Welke andere mogelijkheden er dan zijn om te besparen in de kosten van gas en elektriciteit? Door ieder jaar (als het huidige leveringscontract bijna is afgelopen) te gaan kijken naar de verschillende leveranciers en welke aanbiedingen zij hebben. Dit kan in sommige vallen een stevige besparing opleveren.

Kortingsacties

Een van de meest voorkomende energieaanbiedingen, zijn de kortingsacties. Sluit je een contract met een bepaalde energieleverancier af, dan kan het zijn dat je een korting krijgt op de energieprijs, bijvoorbeeld voor de eerste drie tot zes maanden van het contract. De korting wordt direct berekend en je merkt dit dus ook direct. Dit in tegenstelling tot een aanbieding in de vorm van een cashbackactie, waarbij je de winst pas na afloop van het contract ontvangt.

Cashback

In tegenstelling tot kortingsacties, wordt bij een cashbackactie niet direct een korting op de maandelijks te betalen lasten gegeven. De cashbackactie houdt in dat je een bedrag krijgt uitgekeerd, als de looptijd van het contract is afgelopen. Het kan dus zijn dat een energieleverancier een cashbackactie heeft, die bijvoorbeeld inhoudt dat je 250 euro netto krijgt teruggestort na afloop van je eenjarige contract. In de meeste gevallen houdt de cashbackactie in dat er een verrekening plaatsvindt.

Vergelijkingssite

Wil je er zeker van zijn dat je gebruik gaat maken van de voor jou meest gunstige energieaanbieding? Zorg dan dat je een onafhankelijke vergelijkingssite gebruikt om de verschillende aanbieders en de verschillende energieaanbiedingen met elkaar te vergelijken. Als je kiest voor een onafhankelijke vergelijkingssite, weet je altijd zeker dat je het meest objectieve aanbod krijgt; kortom, het aanbod dat het beste aansluit op jouw situatie en energieverbruik.